Wydział Nauk Rolniczych
Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa
ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
tel. 25 643 13 09, 25 643 13 51
e-mail: iro@uws.edu.pl, dwanz@uws.edu.plhttps://wr.uph.edu.pl
Opis studiów:
Program studiów obejmuje przedmioty zawodowe z zakresu:
- podstaw chemii rolniczej (żyzność gleb i metody badania żyzności, mineralne żywienie roślin i ich skład chemiczny, technologia produkcji i właściwości nawozów, technologia nawożenia i wpływ nawozów na plon i jego jakość),
- podstaw uprawy roli (teoretyczne podstawy uprawy roli, specyficzne cechy polowej produkcji roślinnej, uprawa pod różne grupy roślin w zmianowaniu, współczesne problemy i nowe kierunki w uprawie roli i roślin),
- technologii uprawy roślin (biologia gatunków roślin uprawnych i ich znaczenie gospodarcze, kierunki użytkowania gatunków roślin rolniczych, technologie uprawy roślin rolniczych),
- łąkarstwa (rola użytków zielonych w produkcji pasz i ochronie środowiska, nawożenie, metody zagospodarowania i użytkowanie użytków zielonych),
- integrowanej ochrona roślin (wpływ czynników chorobotwórczych na plonowanie i jakość plonu, budowa, rozwój i szkodliwość podstawowych agrofagów, zwalczanie chorób i szkodników roślin uprawnych),
- żywienia zwierząt z fizjologią (zasady żywienia podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, skład chemiczny pasz, trawienie i przyswajanie składników pokarmowych),
- chowu zwierząt gospodarskich (etapy pracy hodowlanej zwierząt, znaczenie gospodarcze i produkcyjność pogłowia zwierząt, wskaźniki wydajności mlecznej, nieśnej i wartości rzeźnej, technologie wychowu zwierząt, produkcji mleka, mięsa i innych surowców pochodzenia zwierzęcego),
- ekonomiki rolnictwa (funkcjonowanie gospodarstwa rolniczego w warunkach unijnych, uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa, Wspólna Polityka Rolna
a gospodarstwo rolnicze), - podstaw rachunkowości rolnej (prowadzenie rachunkowości w przedsiębiorstwach rolnych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa krajowego, Dyrektywami UE oraz Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości),
- techniki rolniczej (racjonalne wykorzystanie maszyn i rządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej),
- marketingu rolniczego (znaczenie marketingu, marketingowe aspekty działalności rolniczej, promocja i reklama usług w otoczeniu rolnictwa),
- ekologii rolniczej (znaczenie, funkcje i rozwój rolnictwa ekologicznego),
- doradztwa technologicznego (doskonalenie systemów wiedzy rolniczej, umiejętności metodyczne w pracy informacyjnej i w pracy z ludźmi),
- agroinformatyki (programy komputerowe stosowane w rolnictwie),
- postępu biologicznego (osiągnięcia hodowli, wprowadzanie nowych odmian do praktyki rolniczej).
Uzyskane kwalifikacje, uprawnienia:
- uzyskanie wykształcenia rolniczego przez absolwentów nierolniczych studiów wyższych,
- zdobycie nowej specjalności zawodowej przez absolwentów wyższych uczelni,
- uzyskanie kwalifikacji pozwalających na przejęcie gospodarstwa rolnego oraz na ubieganie się o pomoc finansową z programów unijnych,
- otrzymanie świadectwa ukończenia studiów podyplomowych z rolnictwa.
2 semestry, ogółem: 180 godzin
Warunki przyjęcia i wymagane dokumenty:
- Ukończone studia I, II stopnia lub studia jednolite magisterskie,
- Wymagane dokumenty:
- podpisany przez kandydata formularz zgłoszenia na studia (wydruk z programu IRK),
- oświadczenie o zapoznaniu się z opłatami oraz zasadami ich wnoszenia (wydruk
z programu IRK) - odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych.
Kandydat składając dokumenty jest zobowiązany do potwierdzenia swojej tożsamości i okazania dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość kandydata na studia podyplomowe (oryginał dokumentu do wglądu).
Miejsce składania dokumentów
Wydział Nauk Rolniczych
Sekretariat Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, pokój nr 108
ul. Bolesława Prusa 14, 08-110 Siedlce
tel. 25 643 13 09
Godziny otwarcia: 8:00 – 15:00