Do konkursu zgłoszono 19 produktów, wśród których znalazły się m.in. sery, pasztety, rolady mięsne, smalec, powidła, wino, pączki, żurek, pieczywo, pierogi i cepeliny. Komisja konkursowa oceniła wnioski i produkty biorąc pod uwagę związek produktu z tematem konkursu (tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystywane surowce, specyficzny charakter, związek z regionem); poprawność przygotowania wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych i dowody określające powtarzalność produkcji (certyfikaty, zaświadczenia, dyplomy) oraz walory organoleptyczne produktu (smak, zapach, konsystencja, wygląd) oraz estetyka i sposób zaprezentowania produktu.
Komisja wyłoniła laureatów I, II i III miejsca oraz przydzieliła dwa wyróżnienia.
Podsumowanie konkursu oraz wręczenie nagród i dyplomów odbędzie się dnia 11 października podczas konferencji „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”, realizowanej w ramach operacji pt. „Rozwój przedsiębiorczości – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”, współfinansowanej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014- 2020.