
W dniu 26 marca w Uniwersytecie Przyrodniczo – Humanistycznym podpisano umowę partnerską w sprawie powołania Klastra Spożywczego. Sygnatariuszami zostało 8 podmiotów. Klaster został utworzony w celu podniesienia konkurencyjności przedsiębiorstw z branży spożywczej, w szczególności w drodze wypracowywania innowacyjnych technologii i produktów przyjaznych dla środowiska przy kooperacji przemysłu rolno-spożywczego z sektorem nauki. Przewiduje się także realizację szkoleń oraz wymianę informacji o wzajemnych potrzebach i możliwościach współpracy.
Główny przedmiot działalności Klastra obejmuje:
1) budowanie struktur i powiązań pomiędzy członkami,
2) budowanie struktur i powiązań pomiędzy Klastrem a podmiotami zewnętrznymi,
3) definiowanie obszarów i tematów badawczych przyczyniających się do rozwoju technologii i produktów z branży spożywczej (rolno-spożywczej),
4) tworzenie zespołów i grup roboczych zajmujących się określonymi działaniami rozwojowymi,
5) realizację wspólnych przedsięwzięć, w tym wspólne projekty i badania,
6) gromadzenie informacji i wiedzy z zakresu zainteresowania członków Klastra oraz prowadzenie konsultacji i szkoleń,
7) wymianę doświadczeń pomiędzy członkami klastra, jak również pomiędzy Klastrem a podmiotami zewnętrznymi,
8) promocję członków Klastra poprzez wspólne przygotowanie oferty marketingowej oraz udział w targach, sympozjach i konferencjach,
9) edukację przez różne formy upowszechniania produktów i technologii spożywczych.
W imieniu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego umowę podpisała JM Rektor prof. dr hab. Tamara Zacharuk. Pozostałymi założycielami zostali:
- Zakład Mięsny Mościbrody sp. z o.o. - Krzysztof Wawrzyniec Borkowski - Prezes Zarządu,
- Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego - Andrzej Kamasa - Dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,
- Agencja Rozwoju Mazowsza S. A. - Piotr Słojewski - Wiceprezesa Zarządu,
- Wschodnia Izba Gospodarcza - Zenon Chodowiec - Prezes Rady Wschodniej Izby Gospodarczej,
- Mazowiecka Izba Rolnicza - Grzegorz Feliks Jaczewski - Wiceprezes Zarządu, Sławomir Błażejczyk - Dyrektor Biura,
- Zakład Drobiarski w Stasinie sp. z o.o. - Wojciech Zarzycki - Wiceprezes Zarządu,
- Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz - Henryk Amanowicz – Właściciel.
Ze strony Uniwersytetu w spotkaniu uczestniczyli również:
- Prorektor ds. rozwoju dr hab. inż. Zbigniew Karczmarzyk, profesor nadzwyczajny,
- Prorektor ds. studiów prof. dr hab. Barbara Gąsiorowska, profesor nadzwyczajny,
- Prorektor ds. nauki prof. dr hab. Kazimierz Jankowski, profesor zwyczajny,
- Dziekan Wydziału Przyrodniczego prof. dr hab. Janina Skrzyczyńska, profesor zwyczajny,
- dr Paweł Krawczyk – prodziekan ds. studenckich.
Na spotkaniu był także obecny Wiceprezydent Siedlec Jarosław Głowacki.
Po uroczystym podpisaniu umowy odbyło się pierwsze posiedzenie Członków Założycieli Rady Klastra, na którym wyznaczono przedstawicieli wchodzących w skład Rady, a następnie powołano skład Komitetu Sterującego. Na przewodniczącego Rady Klastra wybrano Prorektora ds. rozwoju prof. dr hab. inż. Zbigniewa Karczmarzyka.