Pracownicy

Klaster spożywczy
  W dniu 26 marca w Uniwersytecie Przyrodniczo – Humanistycznym podpisano umowę partnerską w sprawie powołania Klastra Spożywczego. Sygnatariuszami zostało 8 podmiotów. Klaster został utworzony w celu podniesienia konkurencyjności przedsiębiorstw z branży spożywczej, w szczególności w drodze wypracowywania innowacyjnych technologii i produktów przyjaznych dla środowiska przy kooperacji przemysłu rolno-spożywczego z sektorem nauki. Przewiduje się także realizację szkoleń oraz wymianę informacji o wzajemnych potrzebach i możliwościach współpracy.

Główny przedmiot działalności Klastra obejmuje:

1)  budowanie struktur i powiązań pomiędzy członkami,
2)  budowanie struktur i powiązań pomiędzy Klastrem a podmiotami zewnętrznymi,
3)  definiowanie obszarów i tematów badawczych przyczyniających się do rozwoju technologii i produktów z branży spożywczej (rolno-spożywczej),
4)  tworzenie zespołów i grup roboczych zajmujących się określonymi działaniami rozwojowymi,
5)  realizację wspólnych przedsięwzięć, w tym wspólne projekty i badania,
6)  gromadzenie informacji i wiedzy z zakresu zainteresowania członków Klastra oraz prowadzenie konsultacji i szkoleń,
7)  wymianę doświadczeń pomiędzy członkami klastra, jak również pomiędzy Klastrem a podmiotami zewnętrznymi,
8)  promocję członków Klastra poprzez wspólne przygotowanie oferty marketingowej oraz udział w targach, sympozjach i konferencjach,
9)  edukację przez różne formy upowszechniania produktów i technologii spożywczych.

W imieniu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego umowę podpisała JM Rektor prof. dr hab. Tamara Zacharuk. Pozostałymi założycielami zostali:

  • Zakład Mięsny Mościbrody sp. z o.o. - Krzysztof Wawrzyniec Borkowski - Prezes Zarządu,
  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego - Andrzej Kamasa - Dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,
  • Agencja Rozwoju Mazowsza S. A. - Piotr Słojewski - Wiceprezesa Zarządu,
  • Wschodnia Izba Gospodarcza - Zenon Chodowiec - Prezes Rady Wschodniej Izby Gospodarczej,
  • Mazowiecka Izba Rolnicza - Grzegorz Feliks Jaczewski - Wiceprezes Zarządu, Sławomir Błażejczyk - Dyrektor Biura,
  • Zakład Drobiarski w Stasinie sp. z o.o. - Wojciech Zarzycki - Wiceprezes Zarządu,
  • Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz - Henryk Amanowicz – Właściciel.


Ze strony Uniwersytetu w spotkaniu uczestniczyli również:

- Prorektor ds. rozwoju dr hab. inż. Zbigniew Karczmarzyk, profesor nadzwyczajny,

- Prorektor ds. studiów prof. dr hab. Barbara Gąsiorowska, profesor nadzwyczajny,

- Prorektor ds. nauki prof. dr hab. Kazimierz Jankowski, profesor zwyczajny,

- Dziekan Wydziału Przyrodniczego prof. dr hab. Janina Skrzyczyńska, profesor zwyczajny,

- dr Paweł Krawczyk – prodziekan ds. studenckich.

Na spotkaniu był także obecny Wiceprezydent Siedlec Jarosław Głowacki.

Po uroczystym podpisaniu umowy odbyło się pierwsze posiedzenie Członków Założycieli Rady Klastra, na którym wyznaczono przedstawicieli wchodzących w skład Rady, a następnie powołano skład Komitetu Sterującego. Na przewodniczącego Rady Klastra wybrano Prorektora ds. rozwoju prof. dr hab. inż. Zbigniewa Karczmarzyka.

Fotogaleria